Жълтото паве, което беше показано, че се разбива с чук от работник, е било негодно за употреба. Това показва проверката на Столичната община, извършена на място след сигнала.

Издаден е протокол, който е подписан от зам.-кмета на София Ангел Джоргов, който веднага след показването на кадрите, е отишъл на терена на ремонтните дейности. bTV разполага с документа.

Това обаче не е окончателният извод от проверката. Предстои да се гледат записите от видеокамери в района. Полицията също ще бъде ангажирана със случая, сигнал до СДВР предстои да бъде подаден от Столичната община.

Действието на работника си от фирмата изпълнител обясниха така - имали право и разрешение за това.

„Цяло паве не се е чупило. Чупени са от тези павета, които са взети с протокол от „Софтинвест“, в който пише, че паветата са некачествени за ремонтни дейности. Негодни за употреба са тези павета“, каза инж. Красимир Цоклинов – ръководител проекти „Трейс груп холд“ АД.

Целта, според изпълнителя, била със счупени павета да се запълнят фугите.

„Тези остри ръбове съответно са оформени, за да могат да влязат във фугите, така че заради предстоящото лошо време да бъдат стабилизирани и да нямат проблеми. Вчера е имало както представители на строителния надзор, така  и на Столична община са ни охранявали тук, при ремонта са ни помагали, съдействали“, обясни още Цоклинов.

От Столичната община не потвърдиха това. Казаха обаче, че след като видели кадрите с работника и павето, изпратили на място комисия за проверка с участието на заместник-кметът Ангел Джоргов. В протокола от проверката пише, че "са счупени негодни за употреба павета".

Това обаче не е окончателният резултат от проверката. От кметството разчитат на записите от общинските камери в района и на полицията, за да уточнят дали са чупени цели, или бракувани павета.

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че ще бъде наложена глоба от 200 хил. лева на фирмата изпълнител, ако се установи повторно увреждане на ценната настилка.

В началото на октомври миналата година столичният кмет Йорданка Фандъкова наложи глоба от 100 хил. лв. за умишлено увреждане на жълто паве от работник в зоната на бул. „Цар Освободител“. 

Веднага след получаването на новия сигнал за умишлено счупване на жълт керамичен паваж по заповед на кмета на Столична община са свалени всички записи от видеонаблюдение в района на ремонтните дейности.