Европейската прокуратура ще проверява договорите за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, дезинфектанти и лекарствени продукти, съобщават от пресцентъра на министерството на здравеопазването.

„Прокуратурата на Р България уведоми Министерството на здравеопазването, че изпратените от МЗ материали относно сключени договори за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти са предадени по компетентност на Европейската прокуратура“, пише в съобщението.

Проверката още не е разпределена на прокурор.

Министерството на здравеопазването в края на юни сезира държавното обвинение за договори за доставка на апарати за белодробна вентилация по проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., договори за доставка на респиратори, лични предпазни средства и лекарствени продукти, както и сключването на договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори и разпределение на доставките.

Причината за подаване на сигнала е, че според здравното министерство има неспазване на законоустановените процедури при сключването на договорите.