Хиляди европейци сблъскаха позиции за пандемията, миграцията и климатичните промени в онлайн дебата "Европа говори". 

Ето и обобщените резултати на анкетата:

Снимка: btvnovinite.bg

Повечето европейци са на мнение, че опазването на здравето трябва да е приоритет пред икономиката в коронакризата. По-разделени са мненията у нас, в Чехия, Хърватия и Латвия.

Снимка: btvnovinite.bg
За носенето на маски европейците са по-единни - над 70% подкрепят мярката. 

Снимка: btvnovinite.bg

54 на сто искат училищата да останат отворени. На обратната позиция сме у нас, както и в Гърция, Унгария, Полша, Словакия и Словения.  

Снимка: btvnovinite.bg

Европейците са най-разделени за това дали Русия е заплаха за Европа и трябва ли градовете да станат без автомобили.

"Европа говори" събра за спор 25 годишен жител на София с 61-годишен германец. Двамата са на различни мнения по 5 от въпросите. Италианка също се опита да убеди българин в позициите си, но изслуша и аргументите му. 

Общо 144 българи са спорили с други европейци по време на дебата. Сред тях има жители на София, Варна, Пловдив, Видин, Габрово, Севлиево, Бургас и още други градове.

„Дебатите са начин да открием  истината, която ние, журналистите, непрекъснато търсим“, смята водещата на bTV Новините Лили Боянова. 

„Радваме се, че в „Европа говори 2020“ могат да се чуят и българските гледни точки в това  толкова пъстро европейско семейство“, казва водещия на bTV Новините Иван Георгиев.

Писателка Франческа Меландри, която през пролетта написа емоционално писмо от Италия, предупреди за все по-голямо разделение

„Все по-често хората на различни позиции не приемат тези, които са на противоположно мнение като опоненти, а като врагове, които трябва да мразят. И е много лесно да видиш как тези хора са манипулиран от други, които нямат демократични представи за обществото“, коментира Меландри.

За политолога Иван Кръстев пандемията дава нов поглед към Европа.

„Открихме, колко сме зависими от места, които не са наш дом, колко е трудно да живееш в Европа със затворени граници и колко много ни липсва тази Европа, която обикновено много критикуваме. За мен Европа е постоянен спор между хора на различни политически позиции, които се опитват да изяснят какво за тях е Европа“, каза Кръстев. 

В дебата се включиха над 12 хиляди европейци на възраст от 18 до 94 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!