Мерките срещу пандемията разделят българите. Големият онлайн дебат „Европа говори” събира 12 хиляди европейци. bTV Новините са част от международния проект, обединил големи европейски медии.

Над 12 хиляди европейци от 34 държави ще спорят помежду си по въпроси, по които имат различни позиции.

Основната тема е пандемията и мерките срещу нея. Всеки от участниците, регистрирал се за дебата, има събеседник от друга държава, който е дал противоположен отговор на въпросите в анкетата.

Ето и резултатите за нашата страна:

Българите са разделени по темата дали опазването на здравето трябва да е приоритет, дори ако икономиката страда по време на пандемията.

Все пак по-голяма част (59,72%,) са на мнение, че здравето е по-важно. За 40 на сто от отговорилите важни са икономическите последици.    

Сходни са резултатите на въпроса „за” и „против” задължително носене на маски на обществени места. Над 60% подкрепят мярката. Останалите не я приемат. 

По отношение на обучението - 46% са на мнение, че училищата трябва да останат отворени, а над 53% са на обратната позиция. 

Повечето участници (72,92%), са убедени, че по-богатите държави трябва да подкрепят по-бедните в борбата с пандемията. Всеки четвърти обаче е на друга позиция.

По останалите теми в дебата - мнозинството от гласувалите са на мнение, че европейските държави не трябва да приемат бежанци (65,97%), както и че Русия не е заплаха за Европа (65,97%). 

На въпроса, дали всички европейски градове трябва да станат свободни от автомобили - позицията на българските участници е "не" с над 80%. Този резултат е доста категоричен на фона на вота в другите европейски държави. 

Големият онлайн дебат е в неделя, 13 декември. Официалната част, в която позиции ще разменят и европейски интелектуалци, и здравни експерти може да проследите на интернет страницата на bTV Новините. Събитието започва в 14 ч. българско време.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!