В годината, в която вирусът ни поставя на дистанция, 19 европейски медии се обединяват в проекта „Европа говори“ и провокират европейците по теми, които ни разделят. Идеята е на германското издание „Цайт Онлайн“.

„Много се радваме, че България ще участва в "Европа говори" и с интерес очакваме перспективите, които българите ще представят в разговорите“, казва координаторът на проекта Хана Израел.

Снимка: bTV

В „Европа говори“ въпросите са 7 и са достъпни на интернет страницата на bTV Новините. Отговорите са с „да“ или „не“. Всеки, който иска да поспори с друг европеец, може да се регистрира на официалния сайт на проекта.

На 13 декември е общият европейски онлайн дебат, в който ще се включат и едни от най-интересните общественици в Европа.

Включете се в анкетата ТУК

„Коранавирусът определено е основната тема, но има и други теми, които остават също толкова важни. Например –  дали Европа трябва да приема бежанци? Как да се справим с политиките към промените в климата?“, посочва Израел.

Снимка: bTV

Проектът обедини европейски медии с различни профили – обществени и частни телевизии, онлайн и печатни издания, сред които „Ла Република“, „Дер Щандарт“, „Франс 24“, „Мирър“, „Газета Виборча“. 

Снимка: bTV

„Изключително интересно е да видим как реагират хора с напълно противоположни мнения. Ние от „Ла Република“ смятаме, че това много помага на демокрацията“, категоричен е Алесио Сгерца от „Ла Република“.

Снимка: bTV

Йоанна Кравчук от „Газета Виборча“ е на сходно мнение: „Открихме, че е наистина важно да се започне диалог, защото винаги има някоя тема, по която всъщност сме на едно мнение, въпреки че изглежда сякаш вижданията и позициите ни са много различни“.

Снимка: bTV

Изкуствени балони и разделение има във всички европейски общества и ролята на медиите е това да бъде преодоляно и да се създадат условията за истински дебат, обобщава Хана Израел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!