„Еврохолд България“ официално е завършил придобиването на седемте дружества на „ЧЕЗ Груп“ в България, съобщиха от компанията.

Сделката е най-голямата в енергийния сектор на страната за последните 17 години и една от големите в региона. Тя е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез „Истърн Юрпиън Електирк Къмпъни“,  която е 100% собственост на „Еврохолд“.

В резултат на транзакцията, която вече беше одобрена от всички компетентни местни регулатори, „Еврохолд“ ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България – „ЧЕЗ Разпределение България“ с 40% пазарен дял, и най-големия доставчик на електроенергия – „ЧЕЗ Електро България“, както и 100% от капитала на най-големия лицензиран търговец на електроенергия – „ЧЕЗ Трейд България“.

Холдингът също така придобива компанията за ИТ услуги „ЧЕЗ ИКТ България“, фотоволтаичния парк „Фри енерджи проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса – „Бара груп“, както и „ЧЕЗ България“, която координира и управлява дейността на всички дружества на ЧЕЗ в България.

С придобиването и интегрирането на активите на „ЧЕЗ Груп“ „Еврохолд“ ще доставя услуги на повече от 7 милиона потребители и ще има над 6000 служители в 11 държави в Централна, Източна и Югоизточна Европа, както и от бившия СССР. 

„Истърн Юрпиън Електирк Къмпъни“ ще експлоатира и поддържа 24 971 км мрежа средно напрежение и 32 989 км мрежа ниско напрежение.

„Еврохолд“ обяви покупката на бизнеса на чешката компания у нас в края на 2019 г., но сделката беше блокирана от антимонополния орган. След съдебно дело и ново произнасяне, продажбата все пак беше одобрена.