Комисията за защита на конкуренцията спря сделката за продажбата на ЧЕЗ. Антимонополната комисия не разрешава на „Еврохолд” да придобие активите, които в момента са чешка собственост. Това става ясно от решение публикувано на сайта на регулатора.

Мотивът е, че придобиването на енергийния бизнес от застрахователния холдинг може да доведе до нарушаване на конкуренцията на пазара. Обединяването на предприятия в енергийния и застрахователния сектор създава предпоставки за господстващо положение на пазара, смятат от антимонополната комисия.

Решението на КЗК може да се обжалва в двуседмичен срок. От „Еврохолд” засега не обявяват дали ще обжалват. Ще изчакат решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки.

„Еврохолд” регистрира в Нидерландия дружеството Eastern European Electric Company B.V., което е 100% собственост на холдинга, което е специално създадено заради сделката за придобиване на „ЧЕЗ България”. 

„Еврохолд” уважава преценката на регулатора да не разреши сделката и вярва, че тя е взета след внимателна и задълбочена дисекция”, се казва в съобщение, изпратено от компанията до медиите.

Това е втори опит на ЧЕЗ Прага да продадат активите си у нас. В края на миналата година КЗК отстрани първият купувач "Инерком". От Прага преди дни коментираха за bTV, че ако и вторият опит за продажба не бъде разрешен те ще се откажат от намерението да продават.