За последното денонощие има 19 потвърдени случаи на COVID-19 у нас, от тях в болница са 9 души. Общият брой вече е 2538 или с 0,8% увеличение. За 24 ч. са направени 1220 PCR теста, а за целия период на пандемията пробите вече надвишават 60 хил.

Снимка: btvnovinite.bg

Това обявиха от Националния оперативен щаб. Сред новозаразените има 14-годишно дете, медицинска сестра и 39-годишна бременна жена. 259 души общо медицински персонал са заразени или 10% от всички случаи.

Положителната тенденция за по-висок брой на излекувани от заразени пациенти се запазва – с два негативни PCR теста са 33 души. Излекуваните достигнаха 44% от всички случаи. Под лекарско наблюдение са 1271 души. 

За съжаление, през изминалите 24 ч. има 4 смъртни случая. Мъж на 77 г. от София, без данни за придружаващи заболявания. 78 г. мъж от Сливен, 62 г. мъж от Стара Загора и жена на 66 г. от Пазарджик. Общо 144 души са починали от вируса у нас. Средната възраст на починалите у нас 68 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев обясни, че е притеснителен броят на заболелите в Ямбол – 151 души, като 9 са новите случаи в града.

„Когато открием рано болните, те могат да се изолират, а клъстерът се потушава. Голямо удоволствие е, че от изследваните проби от старческите домове почти нямаме новозаразени. От 160 изследвани – само двама са положителни, от Шумен“, добави д-р Кантарджиев.

Представителят на Националния щаб определи като спекулация твърдението (на доц. Атанас Мангъров в ефира на bTV), че ниският брой на заразените у нас е, защото възрастното население в страната е по-малко, отколкото в Западна Европа.

„Малкото случаи в нашата страна се дължат на това, че народът разбра мерките, спазваше ги, слушаха истината за епидемията, не се поддадоха на различни манипулации Броят на възрастните хора не се определя само от продължителността на живота, а от съотношението млади – възрастни. Например, в Швеция над 80 г. са 5,1% от населението, у нас са 4,8% от населението. Разликата от 0,3% не може да обясни голямата разлика на заболели и смъртността. Тя се дължи на навреме взетите мерки“, коментира още д-р Кантарджиев.