Виртуалната реалност в полза на медиите. Това беше една от темите, които журналисти от цял свят обсъждаха в София. bTV е домакин на срещата на партньорите от международната мрежа на частните телевизии – ENEX.

Журналистите попадат във всякакви ситуации, затова подготовката е задължителна за сигурността им. На помощ идва и виртуалната реалност.

„Три различни виртуални реалности преживяват журналистите от ENEX днес - ураган, протест, който се превръща в размирица, и разпит на летище в авторитарна страна, която журналистът посещава. Това наистина пресъздава какво е да си журналист в такава ситуация“, каза Ела Калън, съосновател на Head Set.

За други - като журналиста от украинската телевизия „1+1“, реалността на бойното поле се оказва най-големият учител. В първите дни от войната всички телевизии от мрежата ENEX и от целия свят разчитат на местните журналисти.

„В първите дни от войната ние бяхме единствените на фронтовата линия. Нашите журналисти показват от първия ден достоверна информация за това, което се случваше“, каза Артем Облаватний от „1+1“ TV.
Пред журналистите от цял свят вицепремиерът Атанас Пеканов говори за пътя за Еврозоната и страховете на хората от приемането на еврото.

„В момента се намираме във времена на рискове, страхове, висока инфлация. Нашата роля като институции и ролята на медиите е да обясняваме процесите, истината, примери от други страни, за да могат хората да взимат информирани решения, да знаят какво се случва и тогава страховете ще бъдат редуцирани“, каза Пеканов.
Журналистите посетиха и студиата на bTV.

Годишно ENEX осигурява над 40 000 новинарски видеа, заснети по света. bTV е част от мрежата. Taка всяка интересна история от България, разказана от екипа ни, достига до всички партньори от ЕNEX.