Глоби от 3000 до 60 000 евро за клевета или обида предвиждат проектоизменения в Наказателния кодекс на босненската Република Сръбска.  В четвъртък спорните поправки бяха одобрени от 49 от 70 депутати.

Те  бяха предложени от Съюза на независимите социалдемократи, чиито лидер е президентът на страната Милорад Додик. Глобите ще могат да се налагат при накърняване на честта или репутацията на дадено лице и за публикуване на увреждащи видеоклипове, снимки или документи без негово съгласие.

Международната общност и журналистите смятат, че поправките могат да се използват за репресии срещу свободата на словото.

"Четиридесет и девет депутати, по име и фамилия, вдигнаха ръце и казаха: "Нашата цел е да попречим и да ограничим свободата на словото в Република Сръбска“, заяви Синиша Вукелич, председател на журналистическия клуб в Баня Лука.

По време на дебатите в парламента част от депутатите също осъдиха текстовете. „От самолет може да се види, че тези хора, които седят в залата, ще оттеглят този закон“, каза Игор Карнадак от опозиционната „Партия за демократичен напредък“.

В края на 2022 г. Босна и Херцеговина получи статут на кандидат-член на Европейския съюз (ЕС). Едно от условията за приемане беше именно осигуряване на гаранции за свободата на изразяване и защита на журналистите. Направените поправки в Република Сръбска могат да станат нова пречка по европейския път на страната.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че законът ще може да бъде променен и подобрен чрез публични дебати, преди да бъде окончателно приет.

Жарко Маркович, главен редактор на един от големите вестници в Републиката обаче не смята, че това е възможно:

„Тук беше допусната грешка още в началото, беше необходимо да се проведат някакви, така да се каже, обществени обсъждания в самата предварителна фаза, преди проектозакона“.

През изминалата седмица журналисти се събраха на мирна демонстрация, на която залепиха устите си, за да покажат, че такъв закон би бил удар срещу свободата на словото. След приемането му част от медиите не публикуваха новини в продължение на час като форма на протест.

Додик отрече законът да е насочен срещу журналистите и добави, че в него не е предвидено наказание, което да лишава нарушителите от свободата им. Тези, които не могат да платят глобата обаче, ще бъдат вкарвани в затвора.

Към 2021 г. според портала Srpskainfo средната заплата в региона е 500 евро. Това означава, че размерът на глобите вероятно ще бъде  непосилен за голяма част от жителите му.

Организацията на обединените нации, Европейският съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) вече призоваха Република Сръбска да се откаже от промените и да осигури пълна защита на свободата на медиите.

Същевременно без никакъв дебат в същия ден в Република Сръбска беше приет така наречения „закон за чуждестранните агенти“. Според управляващите той е нужен, за да регулира финансирането на неправителствените и политическите организации в страната.