Държавната годишна квота от 1 млн. мегаватчаса за ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма да се отрази на крайната цена на тока за потребителите. Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Става въпрос за периода 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г. Министърът на енергетиката Андрей Живков подписа заповед, с която се определя това количество за задължително изкупуване от обществения доставчик за регулирания пазар.

Така част от количествата ток, произведени от ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще бъдат включвани към този за битовите потребители.

Живков заяви, че след дълги обсъждания с КЕВР е достигнато до решение този 1 млн. мегаватчаса да не се отразява на крайната цена за потребителите. „Те имат своите механизми в КЕВР за компенсиране на някои неща, така че наистина уверението и от тяхна страна, пък и аз това, което видях е, че няма да се отрази на цената“, обясни Живков, цитиран от БГНЕС. 

Енергийният министър допълни, че проблемът е по-скоро в цената на топлоенергията. „Може би от там ще има някакво отражение на цената, те ще го отразят коректно и изрично“, каза министърът. Живков посочи още, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ от понеделник участва на свободния пазар, което допълнително ще натовари неговите мощности.