Първият държавен медицински хеликоптер за спешна помощ по въздуха още не може да полети по предназначение. Пилотите още не са положили изпит пред производителя, а софтуерът на черната кутия все още е без сертификат.

До края на седмицата се очаква пилотите да бъдат изпитани от италиански инструктор. Започват и тренировъчните полети на медиците.

След тяхното обучение ще се изпълни втори демонстрационен полет с изцяло български екипаж. А след него – авиационният оператор „България Хели Мед Сървиз“ ще бъде готов да прави полети по предназначение.

След разследване на bTV, което показа, че софтуерът на черната кутия на първата ни въздушна линейка не е сертифициран, тогавашният министър на транспорта, а сега служебен, увери, че лицензирането ще приключи до началото на месец април.

„Става въпрос за сертификацията на софтуер. В момента е в процес сертифицирането и от италианските власти, и от производителите. Увериха ни, че в края на март или в началото на април сертификацията ще приключи и ще получим съответния документ за тази компетенция“, каза в средата на март Георги Гвоздейков.

Днес обаче от министерството на транспорта отговориха за bTV, че се очаква това да стане до средата на май.