Едно от пет български деца е засегнато от проблема с повишаване на телесното тегло. Тенденцията за затлъстяване сред момчетата и момичетата е значима - при около 5 до 7%, а повишаването на телесното тегло достига до 25% от децата.

Това посочи д-р Цветелина Тотомирова, ендокринолог във ВМА, на кръгла маса "Спортът, децата и бъдещето", която се проведе в НСА. В нея участваха и президентът Румен Радев, експерти в медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание.

Наблюдава се „епидемия” от затлъстяване в световен мащаб. То се е повишило близо три пъти спрямо 1975 г. Сред възрастното население 1,9 млрд. са с повишено телесно тегло, а над 650 млн. са с изразено затлъстяване.

Над 41 млн. деца под 5-годишна възраст са с повишено телесно тегло, а на възраст между 5 и 19 години те са 340 млн.

„Поставянето на диагнозата за затлъстяване е лесно и на ранен етап лекарят може да установи дали има отклонение и да се вземат навременни мерки”, посочи д-р Тотомирова.

Затлъстяването не е само проблем на външния вид. То води и до значими медицински последствия, а затлъстяване в детска възраст рефлектира и в годините, води до рискове, свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Децата със затлъстяване са и с по-ниска самооценка за себе си, по-често страдат от подигравки от приятели и ученици, склонни са да пропускат часове в училище и във времето израстват индивиди, които има вероятност да намерят по-слабо платена работа и да бъдат с по-малка реализация като възрастни, обясни още ендокринологът.

Наблюдава се агресивна рекламна политика към децата за различни видове храни, подсладени със захар напитки, лесен е достъпът до висококалорийните храни. Затлъстяването е и заради ниската физическа активност. Много изразено е стоенето пред екрана - телефон, компютър и телевизор.

Около една четвърт от децата не изпълняват препоръките за физическа активност от около 60-минутна серия упражнения дневно. През 2017 г. само половината от учениците в горните класове са практикували посочените упражнения.Четири от 10 деца не са физически активни според тези препоръки.