Електронният регистър за ваксинация също поднови работа. Ситуацията с избора на ваксина обаче е по старому.

Пламен Ушаков се регистрира за ваксина на 4 март. Избира РНК препарат и получава дата за ваксинацията – 19 март.

Снимка: btvnovinite.bg

По съвет на лекар започва да пие скъпи лекарства с цел да не получи алергична реакция от РНК-ваксината. Днес му казват, че избраната ваксина я няма.

„Дадоха ми информация, че не разполагат с такива ваксини (...) Те казаха, че нямат ваксини и да се обърнат към министерството“, разказа Пламен Ушаков.

От здравното министерство потвърдиха, че избор на ваксина в портала на теория има, но доставките не го позволяват на практика.

„Дадохме тази възможност като предпочитана такава, а не като факт, че тези ваксини ще бъдат налични към датата на получаване на ваксини. На този етап наличните ваксини са тези „АстраЗенека“, обясни зам.-министър Жени Начева.


„Ако няма налична ваксина, би трябвало да получа код, да ме уведомят. Можеха да кажат - нямаме ваксина, недейте да идвате“, заяви Пламен Ушаков.

„Занапред ще има такова уведомление, когато лицата наистина имат право на избор“, допълни зам.-министър Начева.

Днес автоматичен есемес презаписва Пламен за 26 март.

Снимка: btvnovinite.bg„Сега, след като минах през тази сага, не съм сигурен, че дори и на 26-ти, когато дойда, ще има ваксина за мен“, смята Пламен.

От здравното министерство уточниха, че всеки може да смени датата и часа, за които автоматично е бил презаписан, като влезе в портала и заяви удобна дата, а нови регистрации ще се правят от утре.