Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 възобновява записването за имунизация. Това стана възможно, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди ефикасността и безопасността на „АстраЗенека“, а директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов издаде заповед за възобновяване на ваксинацията с оксфордската ваксина, съобщиха от Информационно обслужване.

Всички лица, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред.

Всеки регистриран ще получи есемес или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне.

Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

Регистрирането на нови потребители, които желаят да се имунизират, ще е възможно от 20 март 2021 г. (събота) на адрес https://www.his.bg/bg/reservation.

На 19 март, от 10 ч., се възстановява ваксинирането с „АстраЗенека“  във ваксинационния център на УМБАЛ "Св. Анна"-София, съобщиха от лечебното заведение. Осигурени са два ваксинационни екипа. Единият ще обслужва гражданите, които са си записали ред за същия ден (19 март), а другият - гражданите, записали се за предишни дати, но пропуснали реда си, поради временното спиране на ваксинирането.

Възстановява се също ваксинирането в Александровска болница.

В „Пирогов“ всички, които са се записали в електронния регистър, ще имат възможност да получат доза защита от препарата. Четири пункта за имунизации ще приемат желаещите да се ваксинират от 10 ч. утре. Ще се приемат всички желаещи, които имат онлайн записани часове от 12-ти до 19 март. Пунктовете на „Пирогов“  ще работят и през почивните дни.

Освен България, още поне седем европейски държави възобновяват ваксинациите с "Астра Зенека". Франция, Италия, Литва и Кипър също от  утре, а Испания, Нидерландия и Латвия - от следващата седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!