Новата система за електронно таксуване в градския транспорт в София ще заработи през май, вместо през януари.

Тя трябваше да тръгне в края на миналата година или поне така обеща столичният кмет. Това ще се случи тази пролет, а причината - новопостроеният (и недовършен - б.р.) трети лъч на метрото не е оборудван за нея. 

„Когато е подготвяна документацията за тикет системата, за съжаление, все още на са били ясни проектите и визиите и начините за разполагане, както на турникети, така и на окабеляване на третия метродиаметър и е останал извън предмета на основния договор“, посочва Димитър Дилчев – изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тикет системата ще струва близо 10 милиона лева. Чрез нея купуваме билет или зареждаме карти по-лесно - чрез мобилно приложение, сайт или само с банкова карта. Част от устройствата работят в метрото.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което ще предложим от ЦГМ е пътуването с банкова карта, независимо колко пътувания сте направили за деня, да бъдете таксувани само с цената на дневната карта от 4 лева“, допълва Димитър Дилчев.

Познатото хартиено билетче и перфораторът отиват в историята, те ще бъдат заменени от нови билети, които ще купуваме от шофьора, ще имат QR код.

Предвижда се да има и 6 месеца гратисен период, през който да използваме и старите билети.