Инфектирани с новият вариант „Омикрон“ на COVID-19 на този етап у нас няма, но той е във все повече държави в Европа. Според експертите не бива да допускаме новият вариант да се разпространи у нас, особено без да знаем какви са характеристиките му.

Според Националния център по заразни и паразитни болести данните до този момент сочат, че има по-голям риск от повторна инфекция, сравнено с другите познати варианти до този момент.

Проф. Тодор Кантарджиев пък смята, че заради новата мутация мерките трябва да се затегнат.

Вариантът „Омикрон“ е определен като будещ безпокойство заради големия си брой мутации - именно те повдигат няколко основни притеснения, обясни проф. Тодор Кантарджиев в „Тази сутрин“.

„Първо - дали бързо се разпространява. Второто - дали го хващат генетичните тестове. Третото, което мен най-много ме плаши, е дали този вариант се е променил така, че да е способен да имунологично бягство. Четвърто - да не прекарва по-тежко болестта“, коментира Кантарджиев.

На този етап със сигурност се знае, че „Омикрон“ е по-заразен. В рамките на седмица от първата доказана проба мутацията се е разпространила в Южна Африка. Предстои да стане ясно доколко имунитетът след ваксина или преболедуване осигурява защита и срещу мутиралия вариант. 

„Моето мнение е по-добре да сме подготвени, защото ваксините може да действат по-слабо, но вероятността да не действат изобщо е много малка. Не бива да допускаме масово разпространение на този щам и то без да знаем как протича“, казва проф. Кантарджиев.

Необходими са още данни, за да стане ясно с какво „Омикрон“ е различен от доминиращия в момента „Делта“.

„Още няма натрупани клинични данни как протича той и какви са симптомите. В Европа той все още е екзотика“, казва доц. Тодор Широв.

Според Центъра по заразни и паразитни болести е необходимо подозрителните проби да се секвенират. Една от особеностите на „Омикрон“ е, че има лабораторни характеристики при изследване с PCR, които могат да насочат към него.

  • Oще две области с над 1000 на 100 000 заразени
  • Под 9000 нови случая на COVID-19 у нас
  • Вижте къде COVID леглата за деца се изчерпват най-бързо
  • Хиляди деца са под карантина: В София минават на ротационно обучение (ОБЗОР)
  • Заведенията с вечерен час и намален капацитет - заплашиха с бойкот на COVID мерките
  • Николай Витанов прогнозира регистрираните случаи на COVID-19 у нас да достигнат 1 млн.
  • Най-много от новите случаи на COVID-19 в Шуменска област са деца и младежи
  • В Силистренско 1/3 от заразените с COVID-19 са деца
  • У нас вече няма област в жълтата зона – и Кърджали се оцвети в червено
  • Защо се налага вечерен час и онлайн обучение за учениците в Благоевград?