За пръв път у нас учениците се явиха на пробна матура по английски език в нова електронна форма.

Изпитът се проведе в столичното 51-во училище „Елисавета Багряна“. Този път обаче вместо с лист и химикал, той се проведе на лаптоп.

Осмокласниците, които първи изпробват нововъведението, приветстваха идеята.

Те смятат, че такъв тип изпит е интересен и е нещо ново за тях. Според тях предимствата са, че няма да се изморяват, пишейки на хартия.

Според учителите пък предимството е, че изпитното поведение на учениците може да бъде анализирано минута по минута. Освен това могат да се правят статистики и така да се проследява учебното им развитие по съответния предмет.

Същият софтуер се използва в училищата в скандинавските държави.

„Устройството, на което се провежда изпитът, буквално се заключва и учениците нямат достъп до абсолютно нищо освен самия изпит“, обясни Станислав Христов, експерт бизнес развитие в Център за творческо обучение.

Досега в този формат са се провеждали тестовете на ПИЗА. Затова според директор на 51-во училище Асен Александров учениците у нас невинаги са успявали да покажат най-доброто. Сега обаче имат възможност да се приспособят към новата форма на оценяване.

„Това е модерният начин за провеждане на изпитите. Нещата се променят коренно. Самият изпит става интерактивен, защото при този на хартия не можеш да качиш анимация, карти, докато тук можеш. По този начин може да се изследва мисленето на децата, а не тяхната памет“, каза Александров.

Експерименталният изпит на лаптоп се провежда още в три училища в страната. Резултатите от днешното изпитване ще бъдат изпратени в Министерството на образованието.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!