Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разпоредил на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с авария на тръбопровод във Варненското езеро.

В понеделник стана ясно, че във водите отново се изливат фекалии. Причината е пукнатина във временната тръба на мястото на спукания през 2019 г. тръбопровод.

Проверката трябва да установи и кои са длъжностните лица от ВиК Варна, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи за констатирани аномални показания в приборите отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС-Аспарухово на 15 януари 2021 г.

Контролните органи са получили нареждане до края на седмицата да му докладват за констатациите от проверката, включително за степента на замърсяването и анализа на резултатите от водните проби, взети от РИОСВ и БДЧР веднага след получаването на уведомление от Община Варна за аварията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!