Във Варненското езеро отново се изливат фекални води, съобщиха от Община Варна. Причината е огъване и пукнатина в тръбата, която беше положена временно през септември по дъното на езерото, докато приключи цялостния ремонт на тръбопровода. 

По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата. 

Снимка: btvnovinite.bg

От фирмата изпълнител са се ангажирали да отстранят за своя сметка аварията в рамките на два дни при благоприятни метеорологични условия.  

Тръбопроводът, отвеждащ фекалните води на кварталите "Аспарухово" и "Галата" до пречиствателна станция, аварира през август 2019 г. след като беше ударен от кораб.

Въпреки че по проект, финансиран с европейски средства в размер на 5 млн. евро, е трябвало да бъде вкопан под дъното на Варненското езеро. 

Ремонтът започна през миналата година тръбопроводът беше положен по временно трасе за да бъде спряно замърсяването на езерото. 

От местното ВиК дружество получават първа индикация за авария на тръбата, положена временно по дъното на варненското езеро, на 15 януари. 

Изпълнителят на ремонта извършва проверка и установява пробойната.

"Има прегъване на един участък от тръбата, където е намаляло сечението и вследствие на това има пукнатина по тръбопровода", обясни Христо Иванов, заместник-кмет на община Варна. 

Предстои аварията да бъде отстранена, като тръбопроводът ще продължи да стои на същото място.

Фирмата-изпълнител прави периодични огледи и ще продължат периодичните огледи с цел да се наблюдава състоянието на тръбопровода.

От местната екоинспекция и басейновата дирекция извършват проверка.

От фирмата-изпълнител са уверили, че ще отстранят аварията за своя сметка.