Най-рисковите категории отпадъци да преминават през по-малък брой КПП-та. Това предлага министърът на околната среда и водите Емил Димитров в пакет от мерки, които народните представители да обсъдят в работна група.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да ограничим пунктовете, през които рисковите внасяни суровини да бъдат на засилен контрол. Тези три най-рискови категории ще минават през точно определени пунктове. „Калотина“ ще бъде със Сърбия, „Гюешево“ ще бъде с Македония, „Кулата“ и „Капитан Петко Войвода“ с Гърция“, разясни пред журналисти Димитров.

Междувременно днес нови 102 контейнера с отпадъци от Италия бяха открити на пристанище Варна-Запад. Те идват от Салерно, Италия, а получател е фирма, регистрирана в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Според митническите документи в новооткритите 102 контейнера с отпадъци трябва да има каучук и пластмаса – точно както беше посочено и при разкритите в средата януари 25 контейнера.

Оказва се обаче, че съдържанието не отговаря на посоченото в документацията.

„Следва да излязат лабораторните анализи, за да сме абсолютно категорични, че това не е отпадък с посочения код. Изготвена е европейска заповед за разследване към Италия и молба за правна помощ до Северна Македония. Чакаме резултати“, каза днес наблюдаващият прокурор Невена Илиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Контейнерите са били с режим на временно съхранение до 90 дни. За част от тях тези дни постъпва искане за реекспорт.

Поискано е контейнерите отново да бъдат върнати от нашето пристанище в Италия.