Първи коментар на външния ни министър след като Москва обяви за персона нон грата български дипломат.

Екатерина Захариева е убедена, че тази мярка не е негативен знак и няма общо с критиките на Владимир Путин, че бавим изграждането на „Турски поток”.

Захариева отхвърли спекулациите, че между експулсирането на нашия служител и изявленията на руския президент има пряка връзка: „Не мисля, че двете събития имат общо. Да, очаквано беше, въпреки че доста се забави реакцията на руската страна”.

Захариева коментира засиленото влияние на Балканите от страни извън Европейския съюз: „Не само Русия има геостратегически интерес на Балканите, има страни от Близкия изток, Китай, Турция. На практика три пъти отлагаха поканата за членство към Северна Македоня, ами тогава да не се учудваме. Няма вакуум в международните отношения”.

А евродепутатът Ангел Джамбазки поиска мерки за гарантиране на правата на хората с българско самосъзнание в Северна  Македония: „Голямата задача в момента е да се огласи българската общност в Македония включително  и през конституционни промени”, каза той.

Българският еврокомисар Мария Габриел се обърна с апел за повече инвестиции и засилване на сигурността в региона: „Сигурността и стабилността не са даденост. Днешните кибератаки, днешните шпионски скандали не са тези отпреди 100 години, те са много по-бързо се развиват, по-трудни са за откриване”.

Само за 2 години България успя да наложи темата за Западните Балкани като приоритет на целия Европейски съюз, обобщи  министър Захариева по време на международна конференция, посветена на 6-те балкански държави, която се проведе в НДК.