Европейската комисия определи като неоснователни притесненията, че ще наложи на България огромни финансови санкции заради заменките на гори по време на Тройната коалиция.

Вчера подобни опасения изрази земеделският министър Мирослав Найденов, като допусна, че глобата може да бъде в милиарди.

Започналото през 2010 г. от Еврокомисията разследване на горските заменки все още продължава и тя не е взела никакво решение дали те представляват държавна помощ, обясни говорителят по въпросите на конкуренцията Антоан Коломбани, цитиран от БНР.

Това, което предвиждат правилата на Европейския съюз, е, че ако е имало неправомерна държавна помощ, Комисията може да поиска от съответната страна-членка да си възстанови обратно парите от компаниите, които са ги получили. „На този етап е преждевременно и спекулативно да говорим за санкции”, заяви Коломбани.

Ако Европейската комисия все пак се произнесе за нерегламентирана държавна помощ, България е длъжна веднага да си изиска обратно парите от фирмите. В противен случай ще бъде сезиран Европейският съд.

Едва след двустепенна процедура може да наложи глоба. Нейният размер се определя от конкретните обстоятелства, тежестта на нарушението и възможностите на съответната страна да я плати.