За апартаментите, очевидно придобити на много ниски цени – разбирам, че всички тези случаи се разследват и не е редно да коментираме преди края на разследването, очакваме резултатите. Това каза днес заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Сагата „Апартамент гейт” – съмненията, че властимащи са купували апартаменти на занижени цени, доведе до поредица от оставки. От поста си тръгнаха министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов и заместник-спортният министър Ваня Колева.

Парламента напусна и Цветан Цветанов.

Заради "морални стандарти" Делян Добрев напусна като депутат групата на ГЕРБ, зам.-областният управител на София Томи Николов се оттегли заради публикация за имот, а Панайот Рейзи напусна партията, но не и кметския пост в Созопол.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки за придобити недвижими имоти от три публични фигури от съдебната система след публикации в медиите по сагата „Апартамент гейт”.

Това са председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, синът на директора на Националното следствие Борислав Сарафов и съпругата на председателя на върховния касационен съд Лозан Панов.

Служителите на ЕК, които работят с България и Румъния, са наистина много добре осведомени за това, което се случва там. Казах, че отчитаме напредък, но остава още огромна работа за вършене, заяви още Тимерманс по повод нашата страна.

Ще падне ли мониторингът?

Той допълни, че комисията води конструктивен разговор с българските власти по изпълнението на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка. Той каза това след днешната си среща с главния прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпроси на пресконференция.

Целта на срещата с българския главен прокурор бе да обсъдим необходимите стъпки за прилагането на препоръките от механизма за наблюдение. Срещам се с много представители на България и на Румъния, свързани пряко с тези въпроси. Бях насърчен от думите на главния прокурор Цацаров, че (българските власти) са решени да приложат препоръките на ЕК. Остава доста работа, посочи Тимерманс.

Тези две държави дойдоха от доста мрачно място през 2007 г., когато бе въведено наблюдението на ЕК. Остава още работа, но българските власти полагат усилия. Да, има проблеми – обсъдихме ги днес, има разследвани служители, подадени са оставки. Има причина да следим внимателно всичко това.

Важното е, че водим конструктивен разговор с българските власти за приложението на препоръките на ЕК. Докъде ще стигнем, ще се разбере в следващите месеци и години, заяви Тимерманс.