Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева влиза за в Сливенския затвор. Върховният касационен съд (ВКС) ѝ даде 6-годишна ефективна присъда по делото за получаване на подкуп, която е окончателна.

Другите двама подсъдими по делото – Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, са осъдени също ефективно, съответно на 5 и 4 години.  

Иванчева и Петрова бяха отведени тази сутрин към затвора в Сливен. По думите им те са знаели нищо до тази сутрин, а охраната им е оставила половин час за събиране на багажа. Те не са успели дори да се чуят с адвокатите си.

Всяка от тях може да поиска от съда предсрочно освобождаване, след като се приспадне срокът на предварителното задържане и остане половината от наложеното наказание.

На тръгване Десислава Иванчева каза, че се притеснява за сина си, който на 19 ноември става на 1 годинка. Тревожи си, че социалните ще го вземат, защото майка ѝ е много възрастна.

„Звъннаха ми, поискаха лична карта, нямам присъда, не съм я видяла, не ми е връчено нищо“, каза Биляна Петрова, след като беше изведена от дома ѝ.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани на 17 април 2018 г. От автомобила, в който пътуваха, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро. Според обвинението те са дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин.

Според държавното обвинение двете са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на строително разрешение. Разследването се водеше от Специализираната прокуратура, а неин ръководител тогава беше главният прокурор Иван Гешев - по това време ръководител на Специализираната прокуратура.

На първа инстанция Специализираният съд даде на Иванчева на 20 години затвор.

В защита на двете задържани жени довечера се организира протест пред Съдебната палата.