Преди въвеждането на еврото у нас правителството трябва да помисли за изпреварващо увеличение на доходите, смятат от КНСБ. Според финансисти обаче, такава стъпка би довела до инфлация.

Оказва се, че в плана за въвеждане на европейската валута не е записан фиксираният курс лев - евро. 

Първият закон за инфлацията казва, че когато се заговори за инфлация тя се случва. Според  Ради Глушкова, която от години продава на пазара, смяната на валутите не би трябвало да надуе цените, но прогнозира проблеми.

„Нямам представа какво ще бъде може би ще бъде много труден прехода, докато хората се научат“, посочва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Според синдикатите 1000-1200 лева трябва да е минималната заплата като тръгнем да въвеждаме еврото.

 „Някак си не ни отива като страна членка след 2024 г. и на еврозоната, ако превалутираме минималната ни заплата в евро, да взимаме около 300 евро минимална заплата. За мен 750 лева минимална заплата след няколко години е просто смешно“, смята Любомир Костов от КНСБ.

„Ако помпаш безпричинно доходите си правиш инфлация,  помпайки инфлация и дефицити - ти не покриваш критериите“, посочва Любомир Дацов - член на Фискалния съвет.

Открит остава въпросът защо в плана за въвеждане на единната европейска валута не е записан фиксираният курс лев - евро.

Според Любомир Дацов фиксирането е политическо решение и към момента няма никакво основание да не вярваме, че курсът ще е 1,95583.

Според министърът на икономиката Кирил Петков също курсът няма да бъде променен.

Снимка: btvnovinite.bg

Месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме и в двете валути. Рестото, обаче, ще трябва да е само в евро. Така ще се наложи освен да внимаваме какво пише на етикетите с двете цени, да смятаме и на ум през курсовете какво трябва да ни е рестото.