Планът за смяната на лева с евро е вече е наличен, а хоризонтът - ясен. Големият въпрос остава - наясно ли сме с плюсовете и минусите от присъединяването към еврозоната и как ще се отрази на икономиката и най-вече на парите на българите.

„Трудно може да се кажат какви са ефектите, при положение че еврозоната сменя правилата и приоритети си в крачка. От икономическите приоритети сега се местим към такива, които са равенството на половете, разпределението на бежанци и др. Не знаем дали в един момент тази структура няма да бъде използвана като инструмент за натиск за прокарването на тези политики“, коментира в „Тази сутрин“ доц. Григор Сарийски, финансов и икономически експерт от Института за икономически изследвания при БАН.

„От приемането на еврото смятам, че имаме само позитиви. Негативи няма да имаме. Ще усетим ефекта от всички тези промени, които г-н Сарийски каза, независимо от това дали въведем еврото, или не“, коментира от своя страна финансистът Емил Хърсев.

По думите му има две основни предимства на това да излезем от валутния борд като се присъединим към еврозоната.

„Първо ще имаме отново кредитор от последна инстанция. Това означава, че банките ще могат да освободят една голяма част от принудително държаната в момента ликвидност.

„Ние сме в процес, при който доходите у нас растат с по 10% - двойно на нарастването на БВП. Разбира се и цените вървят нагоре, но сме в един процес на сближаване на ценовото равнище и равнището на доходи с икономическата общност, към която се интегрираме. Това ще върви независимо дали ще плащаме с евро, или с левове“, коментира още Хърсев.

Григор Сарийски се съгласи с тази теза и допълни, че в момента се сближаваме, докато страните от периферията членки на еврозоната се отдалечават от средния стандарт за еврозоната.

И двамата са категорични, че губим суверенитет с приемането на еврото и това е нормално да се случи.