Солени глоби за плажуване върху дюни, предвиждат промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предложени от Министерството на туризма. Планират се едни и същи санкции и за плажни принадлежности, и за джип върху дюната.

По дюните в Шкорпиловци се вижда, че съвсем скоро оттам е преминала тежка техника. Според промените в закона занапред подобно действие ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева.

Същата санкция обаче трябва да платят и собствениците на палатки, които са разположени върху дюните.

Семейство Петкови от Шумен вече 30 години почиват на палатка.

"Ако сме хора, които рушим, които замърсяваме, да ни глобяват, да. Но ти сега си дошъл, опънал си палатката, вие бяхте там до палатката, да има изхвърлени боклуци? Да има нещо да сме дълбали, да сме изхвърляли, да сме ровили?", пита Петко Петков.

Хората смятат, че глоби трябва да има само за тези, които рушат. Според Тодор Илиев пародия е да има еднакви глоба за хората на палатка и за други, влезли с джипове.

Палатки върху дюните не липсват това лято и на плаж Корал, въпреки акциите с полиция и издигнатата зад плажа ограда.

Според еколога Илиян Илиев предлаганите промени са ПР акция.

"Едва ли не да противопоставим едните хора срещу другите. Значи вие протестирате срещу застрояването на дюните, сега ще видите ние как ще ви отвърнем. Някак си малко по сталински, всички под един общ знаменател ги слагаме", коментира мъжът.

Според наредба на министреството административните наказания са определени в съответствие с извършена преценка на степента на засягане на обществения интерес при нарушаването на съответната разпоредба на закона.

От екоинспекцията във Варна отказаха коментар в рамките на деня – служителите им били заети.

Ако промените в закона влязат в сила, плажовете пък ще бъдат разделени на четири основни групи – градски, курортни, отдалечени от курортите и за ограничено ползване.

Целта е потребителите предварително да знаят какво могат да очакват от плажа, на който отиват и какви услуги се предлагат на него.