На 13 март се навършва точно една година от обявяването на извънредно положение заради вируса у нас. Ето какви мерки взеха властите досега и какъв резултат дадоха те:

Решението за локдаун беше взето при едва 23-ма заразени с COVID-19. За първи път в съвременната ни история бяха затворени едновременно ресторанти, ясли, детски градини, училища, търговски центрове и фитнеси в цялата страна.

21 март 2020 г.

Няколко дни по-късно затвориха и парковете, а край областните градове въведоха контролни пунктове, за да се ограничат пътуванията.

14 май 2020 г.

На 14 май "извънредното положение" беше заменено с "извънредна епидемична обстановка", която продължава и в момента.


През лятото случаите варираха при разхлабени мерки. На 15 септември учениците се върнаха в клас. От есента обаче започна нов скок в случаите.


28 ноември 2020 г.
След достигане на рекордни стойности и след като здравната система беше пред колапс - на 28 ноември дойде вторият локдаун, затваряне, макар и частично.

Работа отново спряха търговски центрове, заведения, фитнес зали, ясли, детски градини, училища.

4 януари 2021 г.

След новогодишните празници започна поетапно разхлабване.

1 март 2021 г.
А от март - при намален капацитет и на фона на растяща заболеваемост - отвориха и ресторантите. Преди броени дни обаче отново започна локално затягане на мерките.

Ето още за изминалата година:

Безпрецедентните мерки за сигурност у нас бяха въведени в деня на обявяване на извънредното положение - по-малко от седмица след първите случаи на COVID-19 у нас. 

Само ден след затягането - председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще поиска още по-строги мерки.

„Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега  в човешката история. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се изгубят човешки животи. И то на тези, които много обичаме“, каза на 14 март ген. Мутафчийски.

Стигна се до презапасяване, затваряне на паркове и обособяване на пропускателни пунктове, за да се ограничи пътуването преди очаквания пик около Великден.

„Задачата ми е да ви опазя живи - край! Всички мои колеги, които се правеха на бабаити, сега като хилядите трупове ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат, ние, Господ да е с нас, така да минем“, заяви на 15 април премиерът Бойко Борисов.

„Ходейки по улиците - хората сякаш искат да придадат на лекарите Божия роля, ние да решаваме кой да живее и кой - да умира. Благодарим ви за тази корона от тръни - не я искаме“, коментира на 12 април миналата година здравният министър Костадин Ангелов.

Мерките бяха разпуснати поетапно през пролетта. В началото на лятото обаче - случаите се увеличиха. Ситуацията се влоши чувствително от октомври. На 17 ноември достигнахме и рекордния брой заразени за денонощие - близо 4900. Активните случаи също се увеличаваха.

Така - дойде и решението за втория частичен локдаун. 

След като случаите намаляха - поетапното разхлабване върна в училище първо ученците от 1 до 4 клас. Продължи с по-големите деца на ротационен принцип. След това отвориха заведенията, а от 1 април е планирано да отворят баровете и дискотеките.

В същото време обаче - случаите през последните дни достигнаха до нива, близки до тези от началото на ноември.