Трима нови министри в третия кабинет на Бойко Борисов – парламентът гласува рокадите в МВР, Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие.

Министерските кресла останаха празни след автобусната катастрофа край Своге в края на август.

Рокадите в кабинета „Борисов 3” станаха възможни едва след като президентския указ „отпуши процедурата”. Проблемът възникна при освобождаването на досегашния главен секретар на МВР Младен Маринов, който заема най-висшия професионален пост в МВР и по закон се освобождава от държавния глава.

Гласуването на новите министри не премина без остри реплики в пленарната зала. От БСП поискаха да ги препитат и поискаха оставката на ГЕРБ. От партията на Борисов пък припомниха, че единственият оттеглил се от редиците на социалистите е този, който е наел скъп хотел за партийно мероприятие.

След като бяха гласувани, Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова положиха тържествена клетва пред депутатите.

Досегашният секретар на МВР застава на мястото на Валентин Радев. Новият транспортен министър е Росен Желязков, на мястото на Ивайло Московски. Регионален министър е Петя Аврамова, на мястото на Николай Нанков.

След гласуването в НС новите министри поеха властта от своите предшественици, като официална церемония имаше само в МВР.