В 30-ия ден на гражданското недоволство отново хиляди хора потеглиха на шествие от площад "Независимост" в София.

Исканията остават същите както в деня, в който депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран за началник на ДАНС - оставка на кабинета "Орешарски", разпускане на парламента и нови избори.

Хората бяха с плакати с надписи „Протестът хората сбира – стават народ”, „Оставка!”, „БСП – връщайте мандата” и скандират „оставка”.

Около 1000 души са се събрали на протест на Ларгото пред Министерски съвет към 19.30 ч., съобщиха от пресцентъра на МВР. 30 минути по-късно съобщиха за 2500. Протестът премина под засилено полицейско присъствие.

На 30-я ден от гражданското недоволство Суни и Стоян сключиха брак. Новото семейство Николови обаче не пропусна протеста и заяви, че иска да живее в България. „И точно поради тази причина в този важен за нас ден дойдохме да дадем малкото, което можем - надяваме се да ни я подарят тази оставка”, коментираха младоженците.

Група мъже и жени се появиха облечени като участници във Френската революция и емблематичната картина на Дьолакроа "Свободата води народа". В ролята на свободата беше Българският модел и актриса Таня Илиева. От Орлов мост тя поведе народа към парламента. 

През пространството пред Министерски съвет безпрепятствено премина линейка.

Новоназначения управител на София-област - Емил Иванов също е трън в очите на протеста.”Това е поредната глупост на правителството и аз протестирам срещу това”, коментира един от множеството.

Дама, която живее от 50 години в Кьолн, правеше снимки за приятелите си в Германия. Тя каза, че снима, за да се види, че българският народ се събуди най-после и дано победи и дано комунизмът си отиде вовек и веков.

Шествието и тази вечер промени маршрута си. Множеството остана известно време пред Народното събрание, където скандираха „Оставка”. След това блокираха движението на Орлов мост и потеглиха по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, а оттам - по ул. „Оборище” към Народното събрание. Друга част от хората останаха на Орлов мост.

Протестът премина спокойно и без инциденти.

В страната

Протестиращите срещу правителството в Пловдив затвориха движението на кръстовището на Чифте баня. Планират в неделя в 11 часа да блокират Асеновградско шосе.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите