Земята на баба Вела и баба Йордана от северозападното село Синьо бърдо е открадната с фалшиво пълномощно. За да стане сделката, кметът на селото заверил нужните декларации. Местен разследващ полицай прави скалъпен документ за разпит, според който бабите са били разпитани и са потвърдили за продажбата на земята.

Документът от разпита е доказано менте, но вместо да разследва кмета, а след това и полицая за фалшификация, прокуратурата приема разпита за достоверен.

Прокуратурата назначава експертиза на подписите на бабите, за да се докаже дали са изпълнение от тях. Въпросната експертиза се случва по меко казано съмнителен начин. Както и всичко останало до този момент.

„Идва полицаят точно тук, на бял лист и казва „подписвай се в три колони от долу до горе”. Отивам в прокуратурата и гледам - подписите са наподобени нейните”, разказва дъщерята на баба Вела Диляна Маркосян.

Униформените карат възрастната жена да се подпише на бял лист, а после на този лист се подписва този, който е фалшифицирал подписа. От карирани листа местнияъ експерт графолог установява, че всичко е наред - документите са подписани от бабите, а подписите са истински.

Дъщерята Диляна обаче продължава да не се примирява и плаща сама за експертиза на един от най-авторитетните специалисти у нас в тази област - графологът на Софийския градски съд Валери Костадинов. Той доказва по безспорен начин, че експертизата на прокуратурата в Мездра е фалшива.

„В самата експертиза са приложени документи, които не са взети от лицата, а са създадени умишлено. Там се сравнява фалшив подпис с фалшив и установяват истина. И на който и да го дадат, те ще установяват едно и също. Ако заключението на експерта е истина, това означава, че прокуратурата и полицията в Мездра и в Роман не просто са фалшифицирали и манипулирали разследването, а имат връзка с извършителите на престъплението”, категоричен е Валери Костадинов.

Подписите на двете баби са фалшифицирани от един човек. Същият човек е подписал фалшив документ с показания на жените. Същия човек е подписал и формулярите, заверени лично от вече бившия кмет село Синьо бърдо. Такава е констатацията на столичния експерт, но в Северозапада работят по други правила.

Наблюдаващия прокурор Палански от Районна прокуратура - Мездра отказа да застене пред камерата на bTV с мотив, че делото е в ход. Но дългият списък от твърде съществени въпроси към местната прокуратура, полиция и съд остават.

Според неофициална информация земята е открадната през 2006 г., за да бъде окрупнена и заменена с държавен парцел на морето. Но стопирането на заменките през 2009 г. е осуетило схемата на местен адвокат и бивш политик, който активно участваше в заменките преди години.