Отказалите се от тунел "Железница" на магистрала "Струма" “Джи Пи Груп” все пак ще строят съоръжението. От пътната агенция съобщиха, че е подписан договор с обединението "Струма Тунел 2018", част от което е “Джи Пи Груп”.

Снимка: bTV

В средата на септември миналата година избухна скандал около строителната компания, след който започна разследване у нас и от ОЛАФ за злоупотреби с европари.

Снимка: bTV


Премиерът Бойко Борисов обяви, че „Джи Пи Груп” ще бъдат извадени от всички поръчки с европейски и бюджетни средства. От самата компания през октомври също декларираха, че се отказват от тунела на "Струма".

Снимка: bTV

Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най- дългият пътен тунел изграждан досега у нас. Ще има две отделни тръби за движение.

Снимка: bTV


Стойността на договора е над 185 милиона лева, а срокът за изпълнение -
1060 календарни дни, или по-малко от 3 години.

Снимка: bTV

„Джи Пи Груп” обявиха преди няколко месеца с писмо до медиите, че се отказват от строителството на „Железница”. Според регионалния министър писмен отказ на фирмата не е постъпил в пътната агенция. 

„Предвид създалото се обществено напрежение „Джи Пи Груп” изяви медийно своето намерение да се откаже от обществената поръчка и сключване на договора”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Днес Управителният съвет на компанията отново се обърна към медиите, за да обясни защо ще участват в строителството на „Железница”.

"Джи Пи Груп" АД обяви намерението си за оттегляне от изграждането на тунел "Железница" заради обществения интерес и манипулативната обстановка. Близо три месеца по-късно Върховният административен съд потвърди мотивите на Комисията за защита на конкуренцията и на Агенция „Пътна инфраструктура" за избор на изпълнител на обществената поръчка.” 

От „Джи Пи Груп” обясняват още, че са готови да изпълнят проекта заради скъсените срокове и опасността изграждането на тунела да бъде провалено.

Според регионалния министър до финала на обществената поръчка стигат двама кандидати - единият – „Джи Пи Груп”. Пътната агенция изисква от двете фирми да подновят офертите си, тъй като е изтекъл срокът на тяхната валидност. Такава подават само от „Джи Пи Груп”.

И всъщност Агенция „Пътна инфраструктура” само спази закона. Законът е, след като мине обжалването и има избран класиран на първо място изпълнител и агенцията беше длъжна да ги покани за сключване на договор”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

Преди около 4 месеца премиерът Бойко Борисов нареди изваждането на „Джи Пи Груп” от държавни и европейски проекти заради започнало разследванe срещу нея по сигнали за злоупотреба с евросредства. По тях все още работи прокуратурата.

„Аз не съм разследващ орган, моята политическа воля стига дотам всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността, ако е такъв или обратното”, каза премиерът Бойко Борисов през октомври 2018 г.

Търгът за „Железница” вече беше провален преди две години, след като от пътната агенция мистериозно изчезнаха документите на единия участник в процедурата.