Отказалата се преди няколко месеца от мултимилионния проект за тунел „Железница” на АМ „Струма” строителна компания „Джи Пи Груп” е преосмислила решението си и ще изгражда съоръжението в името на по-малко катастрофи по пътищата и по-малко харчове от бюджета при реализация с европари сега. Това става ясно от позиция на фирмата, разпространена до медиите.

След избухването на скандала „Джи Пи Гейт” и започналото разследване у нас и от ОЛАФ за злоупотреби с европари, премиерът Бойко Борисов обяви, че „Джи Пи Груп” ще бъде извадена от всички поръчки с европейски и бюджетни средства. От самата компания през октомври също декларираха, че се отказват от тунела на „Струма” заради „манипулативна обстановка”.

През януари тази година от съдебно решение се разбра обаче, че няма данни строителната фирма официално да се е отказвала от процедурата. Така днес от АПИ официално обявиха, че подписват договор с консорциум, в който главен участник е именно „Джи Пи Груп”.

Сега от компанията обясниха 180-градусовия завой на позицията си именно с решението на Върховния административен съд, който „безапелационно потвърди мотивите” на КЗК и АПИ за избор на изпълнител на обществената поръчка.

„Осъзнаваме, че забавата в изграждането на посочените участъци на АМ „Струма“ е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени (…) С оглед създалата се ситуация - скъсените срокове и възможността изграждането на този мащабен проект да бъде провалено (ако не се реализира до 2023 г. – б.р.), управителният съвет на „Джи Пи Груп“ АД се съобрази със законодателството и изпълни задълженията си, като сключи договор за изграждането на тунел „Железница“, пишат от „Джи Пи Груп”.