Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС се отказаха да бъдат евродепутати. Това бе обявено на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер. 

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Росен Желязков беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС.

На местата на Чакъров и Михайлова в Европейския парламент ще влязат съответно Елена Йончева и Танер Кабил. 

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС - петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и "Възраждане". "БСП за България" ще има два мандата, а едно място в Европейския парламент ще имат от "Има такъв народ". Това предвижда приетото решение на ЦИК на днешното заседание. 

ЦИК трябва да обяви официалния списък на българските евродепутати на 14 юни, но вероятните имена са:

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент.

Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състоят едновременно за пръв път.