Две нови огнища на африканска чума при диви свине са обявени от вчера в Шуменско, предаде БТА.

"Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 2 декември са обявени първично възникнали огнища на болестта при диви свине в землището на с. Долина, община Каолиново и в землището на село Драгоево, община Велики Преслав. На 22 ноември е регистрирано огнище и в района на село Сушина, община Върбица", обяви д-р Наташа Баева от ОДБХ-Шумен.

Трите огнища са обявени след като са взети проби от отстреляни диви свине, при редовен лов, при който са отчетени положителни резултати при изследване.

От началото на годината в областта са обявени общо шест огнища на африканска чума при диви свине. Четири са огнищата в стада от породата "Източнобалканска свиня", припомнят от пресцентъра на областната администрация.

От умрели прасета в промишлените свинеферми в региона са взети близо 200 проби през ноември, като резултатите са отрицателни. Продължават и проверките на ОДБХ-Шумен в свиневъдни обекти тип "заден двор", като до момента в областта са проверени общо над 700 такива обекти.