Прокуратурата е повдигнала обвинение на двама от тримата основатели на „Джи Пи Груп” – Георги Василев и Владимир Лозанов. Официалната информация идва ден след гостуването на главния прокурор Сотир Цацаров в предаването „Шоуто на Слави”. Тогава той обясни, че това досъдебно производство ще прерасне и в други разследвания и ще има още обвинени.

Преди малко повече от седмица стана ясно, че има повдигнати обвинения на лица, свързани с фирмата, след сигналите за злоупотреби с евросредства, но имена не се съобщаваха.

Цацаров обясни, че досъдебното производство е за изпиране на 14 млн. евро и е възможно да прерасне и в други разследвания. В момента мярката за неотклонение на Георги Василев е парична гаранция в размер на 30 хил. лв., а на Лозанов – парична гаранция в размер на 15 хил. лв.

Ако бъдат признати за виновни, ги грози лишаване от свобода – повече от три години.

Василев и Лозанов са обвинени в извършване на финансови престъпления с цел имотна облага, а Василев ще се изправи пред съда и за пране на пари. От прокуратурата посочиха, че разследват и корупционна практика с участието на длъжностно лице. Тя е продължавала четири години, но в съобщението не се посочва къде е работило длъжностното лице и дали спрямо него са извършвани действия.

Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна.

Сигналите срещу „Джи Пи Груп” са подадени във Върховната касационна прокуратура в средата на септември и са постъпили от вицепремиера Томислав Дончев и онлайн изданието „Биволъ”, се посочва в прессъобщението на прокуратурата.

Досъдебното производство беше образувано, след пресичането на опит на съдружник във фирмата да преведе 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина, титуляр на която е Георги Василев. На 26 септември Софийският градски съд е наложил запор върху сумата.

В хода на разследването са извършени претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с „Джи Пи Груп“ АД, както и на самото дружество.

По-рано от „Джи Пи Груп” заявиха, че сътрудничат на държавното обвинение и подчертаха, че в блокираната финансова операция няма нищо незаконно.

Мярката за неотклонение на Георги Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лева, а на Лозанов – парична гаранция в размер на 15 000 лева.

Ако бъдат признати за виновни, ги грози лишаване от свобода повече от три години.

Странният път на едно съобщение

Официалната информация за действията на прокуратурата по въпроси от голям обществени интерес дойде от електронния адрес на администрацията на Сотир Цацаров. Писмото до медиите обаче съдържаше елементи от вътрешната кореспонденция в държавното обвинение около подготовката на официалната позиция.

Комуникацията започва от мейл в безплатна услуга за електронна поща, чието название съдържа фамилията на главния прокурор. Писмото от „Цацаров” е препратено от служебната поща на Румяна Арнаудова – говорител на обвинител №1, с резолюция „За разпространение навсякъде”.

Към момента не е ясно дали действително главният прокурор Сотир Цацаров използва безплатна поща за служебна комуникация и дали това е приемлива и безопасна практика.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!