Премиерът Бойко Борисов нареди да извадят „Джи Пи Груп” от държавните и европейски проекти. Министър-председателят обоснова решението си със започналите разследвания срещу голямата строителна фирма.

Разпореждането беше отправено към Агенция „Пътна инфраструктура”.Преди четири дни главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата е запорирала около 14 млн. евро на фирми, свързани със строителната фирма „Джи Пи Груп”. Блокирането на паричния превод стана след сигнали за злоупотреби с евросредства.

Днес премиерът поиска АПИ да извади строителната фирма от всички свои проекти. В отговор от „Джи Пи Груп” заявиха, че смятат да се откажат от проекта за тунела „Железница”, който е на стойност 185 млн. лв. без ДДС.

„Не мога да допусна,  при толкова усилия, които полагаме и единствените ми претенции към сторителните кампании са били качество и срок да се спазва. Никакви други и затова съм възложил на Глосов, спазвайки  закона, да намери форми още днес „Джи Пи Груп” да  бъдат извадени от поректите с европейско или държавно финансиране. Има фирми за надзор, има компетентни органи, които получават заплата за това и са го проспали. Прокуратурата да ги обвини и вкара в затвора. Аз не съм разследващ орган, моята политическа воля стига до там всеки, който е заподозрян и тече разсредване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата, ако е такъв”, заяви Борисов.

В момента компанията, в консорциум с друга фирма, ремонтира 26-километровия второкласен път Момчилград-Крумовград-Ивайловград. Цената е близо 18 млн. лв.

„Там ще засилим контрола ,просто няма как да прекратим този договор, там има срокове, които са свързани с европейско финансиране”, заяви Светослав Глосов, председател на УС на АПИ.

Снимка: btvnovinite.bg

В позиция до медиите строителите посочиха, че са спечелили конкурса за строителството на тунел „Железница” на АМ „Струма”. Те допълват, че започналите проверки създават опасност за неспазване на графика и загуба на евросредства.


„Ръководството на "Джи Пи Груп" е категорично, че в така манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации, е достойно в името на бранда „Джи Пи Груп” да депозираме пред Aгенция „Пътна инфраструктура” отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел „Железница”.

От Пътната агенция уточниха, че процедурата в момента е спряна, докато се чака решение по жалба, постъпила в Комисията за защита на конкуренцията.

Пресентъра на Столична общината казаха за bTV, че засега не са получaвали разпореждания от премиера и нямат информация за предстоящи промени при ремонта на централните градски участъци, с които се занимава строителната компания.