Двама служители на средно ръководно равнище в ДАНС и един от министерство, което не е МВР, са обект на разследване след вчерашната акция на контраразузнаването и специализираната прокуратура. Това стана ясно на брифинг на обвинителите.

През следващата седмица ще стане ясно дали някой от тях ще получи обвинение за шпионаж в полза на Русия, уточни говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Тримата не са задържани. „Предполагам, че от страна на ведомствата ще бъдат предприети мерки, за да може да бъдат уволнени дисциплинарно“, допълни той.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова отказа да даде данни откога е действала шпионската клетка, като подчерта, че информацията е стигала до лице, което не е сред изгонените наскоро руски дипломати. В същото време тя призна, че е „възможно“ сегашният случай да има връзка с някои от предходните разследвания по линия на шпионажа.

Маджарова уточни, че няма данни шпионската клетка да е работила по линия на отношенията между България и Северна Македония.

Кръстев отбеляза, че информацията не е предавана лично, а дистнационно, чрез специални технически способи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!