Само два дни след старта на учебната година случаи на COVID-19 бяха потвърдени в няколко училища в страната.

Инфектирани има в София, Стара Загора, Русе и Ловеч.

В столичното 55-то училище „Петко Каравелов“ са заразени 8 учители. Здравните власти описват ситуацията в училището като спокойна и добавят, че контактът между учители и ученици е бил кратък.

Днес по желание на родителите можеха да се тестват и децата от класовете, в които преподават учителите с потвърдените проби. Тестването не беше задължително и интересът е бил слаб. Подаден е списък с над 70 проби. Засега са върнати резултатите на 8 деца, които са отрицателни.

Децата няма да се карантинират. Ако обаче някое прояви симптоми, трябва да се свърже с личния лекар.

Останалите преподаватели са спокойни – училището е голямо и контактните са малко, казват те.

Учениците са разделени на два потока: „В нашето училище са отворени шест входа, работим на 4 времеви графика, за да няма взаимодействие между паралелките. Има дезинфектанти, топла вода и еднократни кърпи за ръце“, обясни директорът на училището Таня Иванчева.

Междувременно стават ясни подробности около потвърденият заразен ученик от езикова гимназия в Стара Загора. Оказва се, че той не е имал симптоми, но си е направил изследването, защото е трябвало да пътува в чужбина.

Под карантина са 39 деца, контактували с него. Обучението им ще продължи дистанционно.

„Става дума за ученици от неговия клас и малък брой ученици – точно 12. Те са от други класове от неговия випуск, с които той е имал часове по определен профилиращ предмет в същия ден“, поясни директорът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – Теодора Николова.

И още случаи в Стара Загора – трима преподаватели от шесто основно училище са с с положителни тестове за COVID -19. Две от тях не са имали контакт с ученици. Третата е била на родителска среща на открито преди началото на новата учебна година и е имала лични предпазни средства. Няма карантинирани ученици и преподаватели. 

Преподавателите в гимназията няма да бъдат тествани – те са ползвали лични предпазни средства и са спазвали дистанция. В училището още вчера е направена пълна дезинфекция.

Малко по-рано днес от РЗИ-Ловеч потвърдиха и за заразена учителка в училище в града. Тя не е контактувала с ученици, защото още на 14 септември се е почувствала зле и не е идвала в училището след това.

Преди това е контактувала е със седем други учители, които ще бъдат карантинирани и тествани.

Ако пробите им са положителни – класовете, в които са влизали, ще преминат към онлайн обучение.