COVID картината у нас през последното денонощие не е оптимистична - страната ни отбеляза два антирекорда. Картината се влошава във всички области, като за първи път от началото на епидемията има район, който преминава прага от 2000 заболели на 100 хиляди души, и това е Благоевград.

В Пловдив пък спира плановият прием, за да се ограничи разпространението на заразата.

За последното денонощие пък почти всеки четвърти тестван е заразен. Новите случаи са близо 10 хиляди. Пациентите в болница продължават да са около 5200. 551 са излекувани, но за съжаление има скок в броя на починалите.

Тревожно обаче е не само, че инфектираните са рекордно много, а че се очаква да се увеличават още.

Заетостта в най-тежките отделения беше определена като критерий за налагане на мерките. Само няколко дни след представянето на плана за справяне с COVID-19 обаче се наложи той да бъде прецизиран, макар че много области вече изнемогват.

Картата вече ще бъде преустроена така, че към всеки район да има една голяма болница, която да може да приеме повече болни при нужда.

„В най-малките области, където има само 5-6-10 легла, те могат да бъдат бързо заети, а това ще изкриви картината. Там, където има съвпадение на висока заболеваемост, много отсъствия, търсене на помощ при личните лекари, търсене на лекарства, това са все показатели, които ние следим“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Остава възможността районните здравни инспекции да налагат мерки на местно ниво.

Според епидемиолога проф. Стоилова, по-големият проблем в борбата с епидемията е, че и вече наложените мерки не се спазват.

„За мен най-големият проблем е неспазване на здравно поведенческите мерки. Маската трябва да бъде с висок клас защита, трябва да се носят над устата и носа, което не се прави. След това - неспазване на дистанцията. Бих отсякла, че здравният сертификат не се спазва. Въпреки че той е много разширен“, заяви проф. Стоянка Стоилова.

Очакванията й са, че заразените ще продължат да растат, а здравните власти очакват пик до около 3 седмици.

Без да е медик по образование - в началото на COVID епидемията у нас Свилен Делчев разбира, че болниците имат нужда от помощ. Затова решава да се включи в битката и да помага с каквото може - и до днес.

„Първите дни бяха, аз не знаех къде се намирам. Никога не съм попадал в такава среда. Целият екипиран, нищо не виждам, всичко е запотено, не знаеш за какво става въпрос. Пациенти с едни огромни очи те гледат изплашени. Не знаеш кой какъв е - доктор, сестра, всички сме еднакви“, сподели Свилен Делчев, санитар в Аджибадем Сити клиник УМБАЛ „Младост“.

Казва, че в момента легла в реанимацията има - но се опасява, че до десетина дни може да се напълни. Не достигат и хора.

„Сума ти колеги са болни. Моят син беше с COVID, но аз трябваше да идвам на работа. Всеки си има легло. Вкъщи и вие си имате легло. Въпросът е, че няма ръце. Пациентите в реанимация изискват обгрижване. Това са едни пеленачета, но по 150 килограма“, обясни Свилен. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!