Древен сорт жито - лимец, има уникални хранителни качества, но не се отглежда в селското стопанство, защото е скъпо. Земеделец от Силистра открил, че „храната на фараоните и боговете", както е известно зърното, вирее отлично в Крайдунавска Добруджа.

Хрониките разказват, че с шепа лимец траките-воини издържали до три денонощия. В чужбина вече преоткриват хранителните качества на това древно жито. Добруджанецът Никола Илиев смята, че часът на този позабравен вид е ударил и у нас.

„Днес, когато в цяла Европа и в цял свят започва да става хит, и в България здравословният начин на живот и здравословното хранене, затова и сега става актуална тази култура, защото вече има търсене”, казва Никола Илиев.

Не само отглеждането, но и цената на житото-чудо е предизвикателство. Докато килограм обикновена пшеница струва 35-40 стотинки, то килограм зърно от лимец е 10 лева. Това смущава производителите на хляб и затова сред силистренските производители ентусиазъм по отношение на житната култура няма.

Първите реколти показват, че „храната на боговете" се чувства превъзходно на родна почва.