На фона на конфликта Украйна-Русия - драстичен скок на цената на горивата у нас. Дизелът и бензинът надхвърлиха 3 лева за литър в някои бензиностанции.

Ташко Николов зарежда резервоара на колата си с дизел на цена от над 2,70 за литър. Казва, че засега може да си го позволи:

„Три лева мога да си позволя, но 5 лева ще бъде по-трудно“.

След скока на цените на петрола на международните пазари, средните цени на дизела и бензина у нас са малко под 3 лева за литър. Поскъпването от началото на конфликта обаче, в рамките само на няколко дни, е над 11 стотинки за литър.  

В столицата през деня в някои търговски обекти горива започнаха да се продават и на цени от 3,15 лева за литър. Според Българската петролна и газова асоциация успокояване на пазара не се задава:

„Складовете са пълни, рафинерията работи на пълни обороти, така че поне за момента каквото и да се случи страната е осигурена с горива“, заяви Светослав Бенчев от БПГА.

В случай на задълбочаване на конфликта и прекъсване на доставките рафинерията у нас може да заработи и с доставки на петрол извън Русия, посочват анализаторите:

„Могат да бъдат доставени алтернативни количества нефт, който не е руски в случай на нужда. Има възможност, това изисква време за технологична пренастройка, но със сигурност може всяка една рафинерия включително и тази с нефт от Близкия изток“, отбеляза икономист Руслан Стефанов.

Цените в този случай обаче ще са по-високи, а потребителите са готови да преосмислят зареждането на автомобилите си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!