Мерките за сигурност на столичното летище не пазят от зараза пътниците, категорична е Емилия Павлова, която вчера се е прибрала в България след полет от Великобритания. Нещо повече. В сигнал до bTV сънародничката ни твърди, че на летището има не просто проблем, а риск от заразяване.

„Потресена съм от това, което видях и претърпях лично! Държавата създава условия за разпространение на COVID-19 и подложи мен и поне още 50-60 човека на риск от заразяване! Гарантирам на 100%, че се прибрах от Великобритания здрава, но след престоя ми на Летище София вече не мога да гарантирам това!", пише Павлова.

От столичното летище са категорични, че правилата за безопасност се спазват.

Бутаница по време на епидемия

Емилия Павлова пък разказва, че е кацнала на родна земя вчера малко преди 13 ч. с полет от Лутън. Самолетът бил полупразен – с не повече от 50-60 пътници. Повечето нямали нито маски, нито ръкавици, но все пак спазили безопасна дистанция. След кацането обаче се наложило всички да чакат в самолета с часове.

„Командирът на полета обясни, че преди нас са кацнали други три самолета и трябва да чакаме, тъй като отнема време обработването на полетите преди нас. Останахме вътре цели три часа! Хората се изнервиха, ставаха от местата си и обикаляха. В салона едва се дишаше“ , разказва Павлова.

Снимка: Емилия Павлова

Според нея другият проблем дошъл след слизането от самолета. Пътниците били качени в малък автобус – всички заедно, почти един до друг и без да имат възможност да стоят на дистанция един от друг.

Когато изнервената група все пак се добрала до летището, изпитанията им продължили. Здравни служители със защитни екипи и маски мерили температурата на всеки – човек по човек. След това, вместо да обслужат хората от следващите полети, се наложило да помагат на някои от пътниците да попълнят анкетните си карти. С оправданието, че знаят само английски, те оставили здравните инспектори да попълват техните документи.

Тези карти са изключително важни, тъй като съдържат историята на пътуването и адресът на всеки, който слиза от самолета. При евентуално заразяване с вируса на някой от пътниците, властите ще могат да издирят всички хора от полета. Така търпението на Емилия и на нейните спътници стигнало до ръба. След няколко часа на летището тя успяла все пак да вземе такси, да се придвижи до автогарата и да стигне до дома си в Горна Оряховица.

Не е каквото изглежда

След гневното й писмо от столичното летище обясниха, че хората от различните полети не се смесват, обработват се поотделно и това се прави именно от съображения за сигурност.

Изискване на РЗИ и „Гранична полиция“ е температурата на пътниците да следи стриктно – хората първо минават през термокамерите, а после температурата на всеки се мери ръчно. Така има двойна гаранция, че ако има пътник с влошено здраве, той ще бъде установен преди още да е излязъл от летището.

Няма как на всеки пътник да се осигури отделен микробус от самолета до терминала. В самолета всички хора пътуват заедно, няма как да не пътуват заедно и в автобусите. От Летище София са категорични, че вземат всички необходими мерки, за да защитят пътниците от заразата.

Емилия обаче се притеснява, че може да е пипнала вируса или на борда на самолета, или в чакането на опашката. В момента тя е у дома си в Горна Оряховица и е категорична ,че ще остане под карантина две седмици. А прибирането й у дома вече създава проблеми. Много от познатите й са реагирали враждебно и без никакво основание са я заклеймили като заразена – отношение, което мнозина българи, пристигнали от чужбина, приемат болезнено.

Към момента у нас има 94 болни от коронавирус. Заразата е отнела живота на трима души.

 • Борисов: Няма процъфтяваща икономика с болни хора, но няма и здравна система без силна икономика
 • Ген. Мутафчийски: Мерките ще помогнат повече здрави хора да посрещнат ваксините
 • Лекарите: Мерките закъсняха, ще искаме оставки в НЗОК
 • Митрополит Киприан, който изкара COVID-19: По-страшни от вируса бяха паническите атаки
 • По-строги мерки у нас влизат в сила от 27 ноември
 • Болницата в Каварна е пред затваряне, защото няма лекари
 • Математик: Тепърва смъртността от COVID-19 ще скочи с 50 до 100%
 • Анастас Стефанов от "Тренд" за конспиративните теории за COVID-19
 • Над 4300 нови случая на COVID-19 у нас
 • Остри реакции и разделение в обществото заради по-строгите мерки
 • Временно спират бързите тестове за водачи на камиони на ГКПП "Промахон"
 • Работодателите искат нови мерки за подкрепа на бизнеса в условията на коронакриза
 • Директори обявиха, че са „за“ затваряне на училищата
 • Ресторантьори и хотелиери: Ново затваряне няма да ни излекува, но ще ни фалира
 • Предлаганите нови мерки: Според имунолози те няма да ограничат пандемията
 • Дянков: В България веднага трябва да се мине към мерки "90:10" или "85:15" за бизнеса
 • Новите мерки: Предстои правителството да обсъди и гласува предложенията
 • Два рекорда: 189 починали от COVID-19 у нас, 1702-ма излекувани
 • БХРА: Трябва ли хората да избират да умират от глад или от COVID-19
 • Задължително с маски: Големите ученици се върнаха в клас (ОБЗОР)