Мерките за сигурност на столичното летище не пазят от зараза пътниците, категорична е Емилия Павлова, която вчера се е прибрала в България след полет от Великобритания. Нещо повече. В сигнал до bTV сънародничката ни твърди, че на летището има не просто проблем, а риск от заразяване.

„Потресена съм от това, което видях и претърпях лично! Държавата създава условия за разпространение на COVID-19 и подложи мен и поне още 50-60 човека на риск от заразяване! Гарантирам на 100%, че се прибрах от Великобритания здрава, но след престоя ми на Летище София вече не мога да гарантирам това!", пише Павлова.

От столичното летище са категорични, че правилата за безопасност се спазват.

Бутаница по време на епидемия

Емилия Павлова пък разказва, че е кацнала на родна земя вчера малко преди 13 ч. с полет от Лутън. Самолетът бил полупразен – с не повече от 50-60 пътници. Повечето нямали нито маски, нито ръкавици, но все пак спазили безопасна дистанция. След кацането обаче се наложило всички да чакат в самолета с часове.

„Командирът на полета обясни, че преди нас са кацнали други три самолета и трябва да чакаме, тъй като отнема време обработването на полетите преди нас. Останахме вътре цели три часа! Хората се изнервиха, ставаха от местата си и обикаляха. В салона едва се дишаше“ , разказва Павлова.

Снимка: Емилия Павлова

Според нея другият проблем дошъл след слизането от самолета. Пътниците били качени в малък автобус – всички заедно, почти един до друг и без да имат възможност да стоят на дистанция един от друг.

Когато изнервената група все пак се добрала до летището, изпитанията им продължили. Здравни служители със защитни екипи и маски мерили температурата на всеки – човек по човек. След това, вместо да обслужат хората от следващите полети, се наложило да помагат на някои от пътниците да попълнят анкетните си карти. С оправданието, че знаят само английски, те оставили здравните инспектори да попълват техните документи.

Тези карти са изключително важни, тъй като съдържат историята на пътуването и адресът на всеки, който слиза от самолета. При евентуално заразяване с вируса на някой от пътниците, властите ще могат да издирят всички хора от полета. Така търпението на Емилия и на нейните спътници стигнало до ръба. След няколко часа на летището тя успяла все пак да вземе такси, да се придвижи до автогарата и да стигне до дома си в Горна Оряховица.

Не е каквото изглежда

След гневното й писмо от столичното летище обясниха, че хората от различните полети не се смесват, обработват се поотделно и това се прави именно от съображения за сигурност.

Изискване на РЗИ и „Гранична полиция“ е температурата на пътниците да следи стриктно – хората първо минават през термокамерите, а после температурата на всеки се мери ръчно. Така има двойна гаранция, че ако има пътник с влошено здраве, той ще бъде установен преди още да е излязъл от летището.

Няма как на всеки пътник да се осигури отделен микробус от самолета до терминала. В самолета всички хора пътуват заедно, няма как да не пътуват заедно и в автобусите. От Летище София са категорични, че вземат всички необходими мерки, за да защитят пътниците от заразата.

Емилия обаче се притеснява, че може да е пипнала вируса или на борда на самолета, или в чакането на опашката. В момента тя е у дома си в Горна Оряховица и е категорична ,че ще остане под карантина две седмици. А прибирането й у дома вече създава проблеми. Много от познатите й са реагирали враждебно и без никакво основание са я заклеймили като заразена – отношение, което мнозина българи, пристигнали от чужбина, приемат болезнено.

Към момента у нас има 94 болни от коронавирус. Заразата е отнела живота на трима души.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 522 789 28 334 347 033 2 314 968
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 522 789 28 334 347 033
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer