Парламентът увеличи възможността за извънреден труд от 150 на 300 часа годишно, след като депутатите приеха текстове от Кодекса на труда на второ четене. 

С колективен трудов договор може да се уговаря по-голяма продължителност на извънредния труд, но не повече от 300 часа през една календарна година, записаха депутатите.

Промените в Кодекса на труда доведоха до напрежение в пленарната зала от сутринта.

Според депутатът от БСП Георги Гьоков, това води до намаляване на заплащането на извънредния труд. „Ние няма да натиснем бутона „за“. 300 часа значи 9 часа дневно“, посочи той. От БСП обвиниха управляващите, че отнемат трудови права на работещите. 

По думите на Хасан Адемов от ДСП никой не отменя 8-часовия работен ден, а се променя това, че със съгласието на работниците става до 300 часа годишно. Абсолютна лъжа е, че се отменят права на българските работници, защото остава в сила забраната за извънредния труд, заяви председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика.  

От ГЕРБ обясниха, че увеличението на извънредния труд е една възможност, ако работниците са съгласни. 

Променено беше и сумираното изчисление на работното време, с които се намалява срокът за неговото изчисляване от шест на четири месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!