Синдикатите имат възражения срещу поправките в Кодекса на труда. Това обяви в „Лице в лице“ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че има проблем при изчисляването на извънредния труд при хората, работещи на график. Според него нововъведенията ще доведат до спекулации. 

„Сумираното изчисляване на работното време в момента може да бъде до 6 месеца. Законът, който в момента е в парламента, го намалява на 4 месеца, колкото трябва да бъде по директива. Лошото е, че се позволява договаряне с работодателя, да бъде изчислявано това време на годишна база, за 12 месеца. За нас това е недопустимо, така могат да се случат злоупотреби“, коментира синдикатът.

По думите му трябва да има увеличение на ставката за извънреден труд. Той обясни, че в момента се плаща 50% от надницата при извънреден труд, а те предлагат при над 150 работни часа да се плаща 75% от надницата. 

Димитров допълни, че ще настояват за допълнителна отпуска при натрупване на много извънредни часове. Тези предложения са изпратени на депутатите и ако не бъдат одобрени, президентът на КНСБ заяви, че синдикатите няма да подкрепят промените в Кодекса на труда, касаещи увеличаването на максималния допустим извънреден труд на 300 часа. 

Относно работата в условия на пандемия, Димитров заяви, че трябва да се подобри реакцията на Регионалните здравни инспекции при издаването на болничен лист за карантина. Защото масово се издават по-късно, а така служителите не могат да оправдаят отсъствието си от работа. 

„Контактните лица трябва да направят три неща – веднага да се обадят на личния си лекар, на прекия си ръководител и да пуснат имейл до съответното РЗИ. От момента на пускането на имейла аз трябва да черпя права за болничен лист със задна дата“, каза Димитров. 

Какви други предложения имат синдикатите за работещите, които са засегнати пряко или косвено от COVID-19 вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!