Работниците ще могат да полагат до 300 часа годишно извънреден труд, ако затова има колективно договаряне между синдикати и работодатели. Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на семинар в Банкя. 

Кодексът на труда по начало забранява полагането на извънреден труд, но при определени случаи го разрешава. В разрешените случаи работниците могат да полагат не повече от 150 часа извънреден труд годишно. В момента работна група обсъжда промени в Кодекса на труд, сред които да се увеличи двойно разрешеният извънреден труд - т.е. да се допускат 300 часа годишно.

Държава, синдикати и работодатели обмислят промени свързани и с т.нар. „сумирано изчисляване на работното време“. В момента работодателят може да установи сумирано изчисляване на работното време – седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 6 месеца. Идеята е този начин на изчисляване на работното време да се въвежда за период не по-дълъг от 4 месеца.

Сред обсъжданите поправки е и тази да се ползва платен годишен отпуск при по-малко натрупан стаж. В момента при постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. Обсъжда се работникът да има право на отпуск при поне 4, а не 8 месеца натрупан стаж.

До края на месец март работната група ще излезе с конкретни текстове, които да променят Кодекса на труда. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!