Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури. Това коментира в интервю за БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него със сегашните текстове в Изборния кодекс реално много трудно може да се организират избори. По думите му няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури. Не е записано кой осигурява машините, няма орган, който има правото и задължението да купува машините, поясни Дончев и определи това като "основния дефект“.

Според него най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, в чиято истинност и адекватност се съмняват част от гражданите.

Именно неяснотите около машинното гласуване станаха причина за коментари, че председателят на ЦИК Стефка Стоева е подала оставка след конфликт с ресорния вицепремиер Томислав Дончев – твърдение, което самият той отрича.

Да пишеш Конституция не е като да пишеш стихове

„Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“, подчерта Томислав Дончев във връзка с отнеслия много критики проект на ГЕРБ за нов основен закон, в който експерти намериха както голям процент преповтаряне на сега действащия, така и чисто нови проблемни конструкции.

„Като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите“, смята обаче Дончев, който припомни, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание.

Какви са очакванията на хората според него – повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции. „Безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна“, предупреди Дончев.

„Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини“, подчерта той.

Кирилов не е в казармата, да си ходи

„Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба“, заяви Дончев по повод оставката на правосъдния министър. И допълни: „Все още има достатъчно кандидати за министри“.

„Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“, посочи Дончев. Запитан колко губи ГЕРБ в настоящата ситуация, той допълни: “Не мога да ви кажа числово, но със сигурност губи.“

Позицията на огромна част от структурите на ГЕРБ е, че няма причина да се подава оставка, заяви още той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!