Старт на консултациите на ГЕРБ в парламента за нова Конституция. Неизвестните ще се съберат ли нужните 120 депутатски подписа за внасянето на проекта засега остават.

Ако коалиционните партньори от ВМРО и НФСБ застанат зад ГЕРБ, на управляващите ще са им нужни още 4 гласа. След разговорите обаче се оказа, че подкрепата на патриотите не е гарантирана. На консултациите с ГЕРБ не дойдоха и 9-имата независими депутати.

В същото време Висшият адвокатски съвет публично критикува проекта на ГЕРБ за нов основен закон.

Гилдията на адвокатите призoвaвa вcички дeпутaти дa извършaт зaдълбoчeн и eкcпeртeн aнaлиз и дебат с aкaдeмичнaтa oбщнocт, aдвoкaтурaтa, oмбудcмaнa, cиндикaти и рaбoтoдaтeли, прeдcтaвитeли нa инcтитуциитe и нa грaждaнcкoтo oбщecтвo.

Снимка: btvnovinite.bg
Ocвeн грeшки и нeтoчнocти, според адвокатската гилдия, прoeктът cъдържa oтклoнeния oт ocнoвни принципни нa кoнcтитуциoннoтo прaвo и нeмoтивирaни прeдлoжeния зa прoмeни в дeмoкрaтични инcтрумeнти, трaдициoнни зa нaй-нoвaтa иcтoрия нa Бългaрия, чиятo пoлзa и знaчимocт e доказанa прeз гoдинитe и кoитo ca в униcoн c нaй-дoбритe eврoпeйcки oбрaзци.

„Във времена, когато се предлагат такива радикални решения на радикални проблеми Висшият адвокатски съвет не може да мълчи, защото мълчанието е равно на съгласие. А ние изразяваме категоричното си несъгласие с внесения проект, с начина, по който е изготвен и предложен на останалите партии от политическа партия ГЕРБ“, заяви адвокат Валя Гигова в „Тази сутрин“.

Конституцията е като Библията и е в основата на цялото законодателство, затова адвокатите не могат да бъдат безучастни, каза Гигова.

По нейните думи трябва да се направи анализ какви промени трябва да се направят в основния ни закон и дали те трябва да станат чрез ВНС, както и дали да се засяга частта за Великото народно събрание в настоящата Конституция.

Според Гигова проектът за Конституция на ГЕРБ е пълен с грешки и неточности.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма как да предлагаш нова Конституция, предвид че 90% от текстовете ѝ от старата. Предлагането на нова Конституция е самоцел, за да се свика Велико народно събрание“, смята адвокатът, според която се цели „туширане на общественото напрежение“ от страна на ГЕРБ.

Юристът от Висшия адвокатски съвет е категорична, че с предлагането на законодателна инициатива на съдебната власт се нарушава разделението на властите, а намаляването на броя на депутатите е в разрез с принципа на представителство на гражданите в законодателната власт.

Снимка: btvnovinite.bg

Гигова призова депутатите, които не са представители на определена партия, а на всички граждани от техния избирателен район да не подкрепят предложението на ГЕРБ. Според нея има дефицити в настоящата Конституция и то в частта за съдебната власт, но за тяхното отстраняване не е нужно приемане на нова и свикване на ВНС, а анализ на тези дефицити и отстраняването им.

Вижте още във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!