Достъпът на гражданите до съда е физически ограничен, но заедно с това е ограничен и достъпат до правосъдие, заяви в предаването "Лице в лице" адвокат Валя Гигова. 

По думите й единствено чрез пощите може да се комуникира със съда защото чрез тях се пращат молби, искове и други документи до съда.

"За съжаление адвокатите в момента не се редят пред съдебните зали, а пред пощите, защото там пускаме всякакви книжа. Причината за това е, че електронната комуникация със съдилищата е много трудна", каза Гигова.

Законът, който беше приет днес на първо четене в парламента, предвижда серия от мерки гражданите да не загубят правати си каза, още адвокат Гигова.

"Трябва да бъдат приети такива мерки и правила, които да успокоят хората и те да бъдат сигурни, че заради извънредното положение те няма да изгубят своите права", каза Гигова.

Според нея има няколко неща, които трябва да бъдат съобразени. Като пример адвокатът посочи всички процесуални срокове – според нея те трябвада бъдат спрени, там където може. Тя призова да се спрат също сроковете, които изтичат по време на извънредното положение както и административните срокове.

"Трябва да се спрат всички процесуални срокове. Към момента не са спрени никакви срокове. Спират се само дела. Има и едни срокове, които са още по-важни. Ако по време на извънредното положение ви изтича срокът за предявяване на иск, и вие не може да подновите този срок, то тогава ще загубите това свое право и правото си на взимания", обясни адвокатът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!